Kumihimo technika

Kumihimo- japán zsinórfonás

Ez egy ősi technika, mely újra előtérbe kerül egyszerűsége, gyorsasága és mutatóssága miatt. Készíthető belőle karkötő, nyaklánc, kulcstartó…és bármi, ami a kreatív elmének eszébe jut.

Alapanyagként felhasználható hozzá akár selyemzsinór, puhább bőrszál, hímzőcérna, vagy akár felfűzött gyöngyök is, szinte bármilyen szál, ami elég rugalmas a fonáshoz. Az alapanyag hossza: egy karkötőhöz kb. 50 cm-nyi szálak kellenek hogy kényelmesen be lehessen őket fejezni. A kívánt hosszt megkétszerezzük, és ráhagyunk még 15 cm-nyi zsinórt a befejezéshez. Természetesen ez szálanként értendő, a videón látható fonáshoz 8 szál kell, így például egy karkötőhöz 4 méter fonal szükséges.

Videós segítség itt található.

Egy kis kiegészítés, ami a videón nincs:

Érdemes a fonás kezdetekor akasztani egy kis súlyt a kumihimo fonás elejére – én lepattintható kulcstartóval (hogy könnyen levehető legyen) tettem egy csomag gyöngyöt a végére), így szép sima és egyenletes lesz a fonás.

A selyemzsinór két végét lánggal kicsit megpörköljük, hogy ne bomoljon le.

Az elejét és a végét többféleképpen is el lehet dolgozni: egy kis darab dróttal jól összeszorítani, vagy cérnával szorosan többször elvarrni, így könyebb beragasztani a végbe.

A 2 mm-es 8 szálas fonáshoz a 6-8 mm-es gyöngykupakok megfelelőek végnek. A kisebbek (3-4 mm-esek) inkább véknyabb szálakhoz, kb. 1 mm-esekhez jók.

Természetesen nemcsak ez az egyféle fonás létezik, a youtube-on számos videót találhatunk még.