Makramé

Lapos csomó készítése

Ezzel a csomózási technikával egyszerű, mégis mutatós karkötőt, vagy nyakláncot készíthetünk. Most a lapos csomót fogjuk megtanulni.

Felhasználható anyagok tárháza széles körű, csak néhány példát sorolnék fel: kézimunkafonal, kenderzsinór, bőrszál, viaszolt szál…illetve ízlésünknek és kedvünknek megfelelő gyöngyök, melyek lyukán az adott fűzőszál egy vagy két szála átmegy.

Mi most ez utóbbiból fogunk dolgozni, és némi lámpagyöngyből. Megvallom őszintén, nem kis munka volt a két szál áthúzása a lámpagyöngyön, e miatt is késett a mai hírlevelünk.

Első lépésként: a felhasznált anyagok:

egy csomag viaszolt szál, 3-4 szem gyöngy, 1 pár 6 mm-es szalagvég, 2 db szerelőkarika, kapcsoló, és biztostű.
Először is a biztostűre felcsomózzuk a két, karkötőhöz egyenként 1-1,5 méteres darabokra vágott viaszolt szálat úgy, hogy a két középső szál rövidebb legyen – kb 25 cm – a többi maradékot a két szélső szál hosszára hagyjuk.
A bal oldali szálat átvezetjük a két középső fölött, majd a jobb szélső szál alá fűzzük.
Ez után a jobb szélső szálat átfűzzük alulról a két középső alatt, és a jobb szélső szál hurkába bujtatjuk, majd meghúzzuk a csomót.
Majd szintén a jobb szélső szálat fogjuk meg, de most alulról fűzzük át a két középsőn, a jobb szélsőn pedig felülről.
Majd a jobb szélső szálat a két középsőn felül átvezetve felülről belebujtatjuk a bal szélső hurkába, és megint meghúzzuk a csomót.
Ezzel készen van az első lapos csomónk.
Tetszőleges számú (jelen esetben 5 db) csomó után a két középső szálra ráhúzzuk a gyöngyöt (ha nem megy át két szál, az egyiket vezethetjük a háta mögött is).
Majd újra lapos csomók jönnek. Én két lámpagyöngy közzé 8 csomót tettem.
Közben odamérjük a csuklónkhoz, hogy megfelelő-e a méret.
Az utolsó mozzanat a befejezés: levesszük a biztostűről a viaszos szálat, egyformára vágjuk őket, és beszorítjuk a szalagvégbe.
Majd szerelőkarikával egy tetszőleges kapcsolót teszünk rá.
És készen van a markamé karkötőnk. 🙂 Jó munkát kívánok hozzá.